1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Mikulášský mrtvý tah 2012 - Report

Fotografie: "http://swab.rajce.idnes.cz/Mikulassky_mrtvy_tah_-_Breclav_2012

Video: http://www.youtube.com/watch?v=TsfA2TpVI7c&list=PLAISIOlZ8oYZkwZud6QS9yS4

Dne 1.12.2012 se v Břeclavi na základní škole Kupkova konal čtvrtý ročník mezinárodní silové soutěže „Mikulášský mrtvý tah". Menší školní tělocvična se hned ráno rychle zaplnila, neboť se tento rok na siláky přihlášené do soutěže přišlo podívat daleko více diváků, než bývá zvykem. Také závodníků bylo letos více, a tak se soutěž s třiapadesáti závodícími liftery stala jednou z největších pohárových soutěží v mrtvém tahu, která se letos u nás vůbec konala. Svou účastí potěšilo i několik borců ze Slovenska a Maďarska, které posouvají úroveň soutěže opět výše.

 

Letos jsme opět zabezpečili tělocvičnu školy Kupkova, kterou máme hned naproti našemu oddílovému fitku Power Břeclav a stěhování činek a kotoučů pro nás není tak pracné. Nakládání činek, zdravotnickou činnost a vše ostatní zajišťovali členové domácího oddílu. Speakerování soutěže jsem se letos naplno ujal já, letošní evropský titul a světový rekord mě natolik uspokojil, že jsem od léta zařadil tréninkovou přestávku vyplněnou jen lehčími tréninky, takže jsem nesoutěžil a věnoval se našemu klání čistě pořadatelsky. Ačkoliv jsem se snažil o včasné a rychlé zahájení, přeci jen někteří ze závodníků byli z tak velké dálky, že jsme start museli o několik desítek minut posunout. Před desátou hodinou dopolední začaly soutěžit ženy. Následovali dorostenci, junioři a veteráni. V těchto kategoriích neexistovali hmotnostní podkategorie, takže se výsledky přepočítávaly na reshel body. V ženách dominovala Olga Verbová, která potáhla neskutečných 167,5 kg a vytvořila si osobní rekord. Stříbro brala Hana Homolková před Hanou Pifkovou, obě zvedly shodných 105 kg, ale v prospěch Hany Homolkové hovořila nižší tělesná hmotnost. V dorostencích mezi 12 soutěžícími potvrdil skvělou formu Tomáš Hrančík, který zvednul 250 kg, druhý byl Maďarský závodník Tomas Szilinsky za 230 kg a třetí Miroslav Skácel se zapsanými 215 kg. Kategorie Juniorů, která byla také silně nabitá potvrdila rovněž kvalitní připravenost mladých borců. Zvítězil nakonec Petr Sadovský výkonem 280 kg, následován Víťou Sítkem s 230 kg a bronzovým Ondrou Kimlem a jeho 250 kg. Veteráni také bojovali statečně a i zde to bylo zajímavé. Pro zlato si sáhl Slovenský strongman František Oszi, nejtěžší soutěžící, který pokořil 300 kg činku. Jan Vojtěchovský, který bral stříbro zdolal 275 kg a bronzový Jaroslav Pokorný měl nejlepší pokus s hodnotou 245 kg. Tato kategorie byla velmi kvalitní a například Milan Mrázek skončil až čtvrtý, neboť má vyšší hmotnost a ani jeho pokus s 250 kg v přepočtu na body na bronzovou nestačil.

Po krátké polední pauze nastoupily mužské kategorie, které již byly rozděleny do tří hmotností: do 90 kg, do 110 kg a nad 110 kg. Dvanáct borců v devadesátce dávalo tušit, že boje o medaile budou kruté. Vybojovat bronz se nakonec podařilo Romanu Kultovi s výkonem 220 kg, stříbrný byl Karel Sazma s 227,5 kg a vítězný Petr Horák zdolal 260 Kg. Petrovi chyběl malinký kousek k absolutce, dělili ho jen setiny bodu od celkového vítězství mezi muži. Doslova stačilo, aby se před vážením lépe vyčůral . Také v kategorii do 110 se bojovalo krutě. 265 kg René Hladiše stačilo jen na bronz, a dokonce ani 280 kg Lukáše Jirušky nebylo na zlatou. Ta se houpala na krku Josefu Makovskému, který s hmotností 100 kg zdolal činku naloženou na plných 290 kg. V kategorii mužů nad 110 kilogramů bojoval jen Martin Mužný z domácího oddílu, který potáhl 240 kg. Titul absolutního vítěze mužské soutěže nakonec vyhrál Josef Makovský. Celkovou vítězkou se však stala Olga Verbová, která nasbírala v přepočtu ještě více bodů než Josef.

Celá soutěž probíhala ve výborné kamarádské atmosféře, kde se vzájemně hecovali i protivníci z vlastních kategorií, celkově to byl velmi hezky sportovně strávený den. Protože jednotlivé kategorie po sobě nastupovaly pouze s malými pětiminutovými pauzami, celá soutěž opravdu „odsýpala" a ve tři hodiny odpoledne bylo hotovo i předání medailí, diplomů a věcných cen. Těšíme se na shledání na jarní soutěži pořádané naším oddílem pro ozbrojené složky „Czech army strongman" a poté opět za rok na již pátém ročníku našeho „Mikuláše".

Radovan Kaděra

Odkazy na foto

http://swab.rajce.idnes.cz/Mikulassky_mrtvy_tah_-_Breclav_2012

(http://swab.rajce.idnes.cz/Mikulassky_mrtvy_tah_-_Breclav_2012)

Odkazy na video

http://www.youtube.com/watch?v=TsfA2TpVI7c&list=PLAISIOlZ8oYZkwZud6QS9yS4

(http://www.youtube.com/watch?v=TsfA2TpVI7c&list=PLAISIOlZ8oYZkwZud6QS9yS4ThVNrKcsu&index=1&feature=plpp_video)

 

FČST pořádala

Logo s datem neprhledn male 2

Logo ME  male