1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Powerliftingczech-GPC

MČSR v ST 2014 - Report

Ve slovenském Bardějově proběhl 5. - 6. dubna 2014 druhý ročník společného mistrovství ČR a SR v silovém trojboji a mrtvém tahu. Akci zajišťovala Slovenská asociace silového trojboje (SAST) pod vedení prezidenta Jána Matěje. Pokud bychom měli akci hodnotit pouze pár slovy, pak by určitě zazněla následující: Velice vydařená organizačně, početně obsazená, kvalitní výkony, nasazení závodníků, profesionalita soutěžících.

Zkusme se na jednotlivé aspekty podívat trochu detailněji.

 

Organizace: Jenda Matěj se svým týmem je známý svou výbornou organizací soutěží. Ani tentokrát nezůstal nic dlužen své pověsti a závod připravil a realizoval na vysoké úrovni. Zajištění a připravenost dokonce překračovala rámec mistrovství republiky a odpovídala spíše mistrovství Evropy. Před závodem možná u někoho existovaly obavy, zda je takovýto počet závodníků zvládnutelný ve dvou dnech. Realizace však jasně potvrdila, že ano. Pro někoho mohlo být určitým handicapem zahájení soutěže již v 8:00 ráno a nebo ukončení kolem 22:00. Bohužel při tak velkém počtu soutěžících a dvou dnech, to jinak nešlo.

Zde osobně cítím dluh vůči soutěžícím a tak jsem pro příští rok, kdy bude společné mistrovství probíhat v Praze, řešil s pořadatelem možnost zahájit soutěž již v pátek odpoledne lehkými skupinami RAW, zbytek RAW nastoupí v sobotu. Neděle bude věnována jen Equip. Takže uvidíme.

Informační servis byl perfektní a opět se úroveň posunula výše.

Závodníci: Zde mám obrovské dilema, koho jmenovat. Vyzdvihnout špičky? Nebo pochválit začátečníky? Na rovinu, všichni závodníci zaslouží veliké uznání. Předvedli bojovnost, výborné výkony, nasazení a koncentraci na výkon. Ostřílení borci posouvali svými výkony laťku hodně vysoko. Začátečníci však nezůstávali nic dlužni a dokreslili profesionálně obrázek celé soutěže. Výborné výkony všech potvrzuje i velké množství nových národních rekordů.

Pro mě osobně bylo velice potěšujících několik postřehů. Reprezentace fungovala jako jeden tým. Nikdo nikomu neříkal, co a jak, každý věděl, kde a co má dělat. Všichni se podporovali navzájem. Nálada byla výborná.

Další postřeh jsem zaznamenal jako divák. Měl jsem chvíli čas sledovat  v neděli dopoledne těžkou RAWku. To nebyla „republika“. Výkony a celkový pocit byl daleko výše. Fantastické bylo sledovat, jak závěr pokusů skupiny zajišťují naše těžké váhy, jeden za druhým.

Ovšem ani naše „dámy liftu“ nezklamaly. Velice pozitivní je, kolik žen nastoupilo do soutěže. Druhé pozitivum byly jejich výsledky. Výborné. A třetí pozitivum. I přes vysoké váhy, které zvládají, je stále můžeme řadit k „něžnému“ pohlaví a jak říkám: Potěší se i oko unaveného starce.“ (snad se naše závodnice neurazí).

Fantastická a nefalšovaná byla i radost našich dam nad překonáním rekordů. To se nedá zapomenout a perfektně to dokresluje atmosféru soutěže.

Pravidla a rozhodčí: Rozhodčí „pískali“ s přehledem a co je potěšující nedeprimovali závodníky. Osobně jsem měl trochu obavy s novým pravidlem pro povel „start“ na benči. Ve skupině rozhodčích před zahájením soutěže byla učiněna dohoda, že povel start zazní, jakmile podávající pustí osu činky a udělá pohyb stranou. Další dohodou bylo, že jde o první závody a pokud někdo toto opomene, pokus bude uznán a závodník bude upozorněn, avšak pouze u prvního pokusu. Vše dopadlo na výbornou a aplikace nového pravidla snad nikomu nedělala problém.

Existují určité rozpaky a dilema nad možností opakování pokusu, či krocích po odebrání činky z monoliftu na dřepu. Zde připomínám, že je to věcí rozhodnutí hlavního rozhodčího, který tuto pravomoc má. Pokud závodník po odebrání činky přepadne, má právo činku odložit a začít znovu, pokud rozhodčí nedal pokyn „dřep.“ Zda pak povolí překročení limitu pro zahájení pokusu, je již v režii a rozhodnutí rozhodčího. Dále, pokud na závodníka při dřepu sáhne nakladač, myslím, že je fér dát závodníkovi nový pokus, pokud pomoc nakladače nebyla nutná. Jen dovětek. Nevytýkejte toto nakladačům. Jde o zdraví a nakladač musí reagovat během zlomku vteřiny. Nemá čas přemýšlet. Pořád je lepší tři závodníky chytit zbytečně, než na jednoho nechat spadnout 300 kg.

Federace: Jak jsem již uvedl, tým fungoval výborně. Nálada byla dobrá. Závodníci se objevili v nových soupravách. Myslím, že se povedly. Soupravy září již z dálky a jasně definují tým. V novém se objevili i naši rozhodčí a myslím, že i zde se to povedlo. Potěšující byla zodpovědnost našich závodníků a zájem o soutěž.

Co na závěr? Soutěž byla velice vyvedená a to nejen díky pořadatelům, ale i všem závodníkům a jejich doprovodu. Myslím, že to byl výborný víkend s výbornými lidmi. Bylo mi ctí a potěšením se se všemi setkat na této soutěži.

Oproti loňskému roku se výrazně zvýšil počet závodníků. Uvidíme, zda podobný trend bude i příští rok.

Obrovské poděkování náleží všem, kteří soutěž připravili a zajišťovali. Další díky si pak zaslouží závodníci a jejich doprovod za přístup k závodům a za reprezentaci ČR.

Co dál? 

  • Dá se předpokládat, že téměř všichni závodníci z MČSR se objeví i na ME GPC v Trutnově. Připočtěme „benčaře a mrtvoláře“ a máme velice slušný základ. Poláci již oznámili minimálně 20 lidí. Psali Angličani, Francouzi, Finové, Němci, Rusové, Irové, Izraelci, Litevci a další. Určitě přijedou Slovinci, Srbové i Černá Hora, kde označili svá mistrovství jako nominaci na Trutnov.
  • Čeká nás MČR v Semilech v benči, kde je přihlášeno 121 závodníků na 140 startů.
  • Vypukne Powerlifting GP 2014, které bude mít celkem 5 závodů.
  • Čeká nás MS GPC v Argentině a MS WUAP v Rakousku.
  • Na podzim proběhne Karpatský pohár 4 zemí, taková malá Evropa.
  • V listopadu bude MČR v mrtvém tahu v Podivíně.
  • Takže suma sumárum, máme se na co těšit a hlavně ladit formu.

Libor Hurdálek

Přikládám pár fotografií pro dokreslení atmosféry. Bohužel, rozhodoval jsem, závodil a vyjednával, takže více jsem nestihl, i když jsem chtěl. Věřím, že ostatní se podělí a zveřejní postupně své fotografie.

Centrum a zajištění MČSR 2014

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Těžké váhy FČST RAW

   

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Největší dřep soutěže, Vašek Češka 390 kg

 

 

 

 

 

Vítězný mrtvý tah Jirky Tkadlčíka, který přesunul zlatou na jeho krk.

 

 

 

 

 

Naše dámy liftu. No posuďte sami, zda jsem se mýlil. A to jsem nestihl vyfotit všechny.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Těžké váhy FČST Equip.

   

Federace

FČST pořádala

Logo s datem neprhledn male 2

Logo ME  male

FČST pořádá

MČSR v BP & Bicepsu

27. dubna 2024 - Vsetín

Pořadatel

Valach Power 

ME GPC 2024

15.-19.5.2024

Trutnov (ČR) 

(Trojboj, dřep, benč, biceps)

pořadatel

Powerlifting Trutnov

 

Naši sponzoři

 

  

 

 

 

 

Link na info

 

Bannery

Fotokarty členů

(Klikni na banner)

FČST je zapsána v OR u

Krajského soudu v Hradci

Králové, oddíl L, vložka 7922

 Tyto stránky jsou archivovány

Národní knihovnou ČR

 

 Partneři FČST

 

 

FČST je držitelem
licence GPC 2017

a licence GPA/IPO 2017


Návštěvnost

DnesDnes660
Za měsícZa měsíc13843
CelkemCelkem1077400
Vaše IP3.85.38.100
Přihlášení uživatelé 0
Návštěva 27
Teď on-line
-